fbpx

NK Freestyle Calisthenics 2024

28 september 2024 – het Nederlands Kampioenschap Freestyle Calisthenics

Freestyle calisthenics is één van de meest indrukwekkende en uitgebreide discipline van op lichaamsgewicht gebaseerde trainingsstijlen ter wereld. Het bestaat uit de meest waanzinnige tricks, onwerkelijke houdingen en de krachtigste oefeningen welke met het eigen lichaamsgewicht worden uitgevoerd of in combinatie met minimale apparatuur. Na de enorm succesvolle editie in 2023, zal op zaterdag 28 september 2024 het NK Freestyle Calisthenics weer in onze club plaatsvinden!

Binnen freestyle calisthenics bestaan er verschillende soorten bewegingen (elementen) die deze discipline ook uniek maakt, namelijk;

  • Dynamics: dynamische en op momentum gebaseerde bewegingen zoals swings, twists en flips.
  • Statics: statische en op controle gebaseerde lichaamshoudingen zoals handstand, frontlever, human-flag.
  • Powermoves: op kracht en controle gebaseerde oefeningen zoals handstand push-up, one-arm pullup, planche presses.
  • Combo; combinaties van alle elementen en transities van oefeningen wanneer deze achter elkaar worden uitgevoerd.

Vanwege de bijzondere mogelijkheden die binnen ieder element getoond kunnen worden, levert het NK Freestyle Calisthenics meerdere kampioenen op. Er wordt voor ieder element een kampioenstitel toegekend. De beste atleet in Static, Dynamic, Power en Combo zijn vanwege de vernieuwde manier in jurering gescheiden, waardoor Freestyle Calisthenics sinds 2023 een bredere en meer vrije sport discipline is geworden. Deze manier van jureren vindt je momenteel exclusief in ons land!

Nederlands Kampioenschap Freestyle Calisthenics

Show your Skills en wees in je element!

Op het NK zijn de atleten volledig vrij om zijn of haar oefeningen of combinaties te tonen, dat dit ook voor unieke uitvoeringen zorgt. Hoe prachtig is het om een atleet allerlei statische lichaamshoudingen te zien doen, terwijl een andere atleet juist zijn kracht toont met power oefeningen. Dit geldt ook voor de elementen Dynamics en Combo waarop atleten specifiek hun skills in kunnen tonen. Dat maakt dit wedstrijdformat onverwachts, uitdagend en spectaculairder om te zien. Ieder atleet kan zijn of haar specifieke skills tonen om de kampioen in één element of meerdere te worden. Hiermee willen we de vrijheid en creativiteit waarborgen, omdat ieder atleet over unieke skills beschikt.

Combo gaat om overall performance

Hetgeen waar Freestyle calisthenics juist om bekend staat, is de veelzijdigheid van lichaamsoefeningen die getoond worden. Zodoende dat het element Combo gaat om de atleet die alle elementen (Statics, Dynamics en Power) het beste gecombineerd kan uitvoeren. De drie beste Combo atleten gaan door naar de Finale Battles.

De kwalificatieperiode was in april

Deelnemen aan het NK Freestyle Calisthenics 2024 betekend dat je bij de meest getrainde calisthenics atleten van het land hoort. Als professioneel atleet wordt je dan ook goed verzorgd. Je ontvangt op 28 september kosteloos eten, drinken, fruit, wedstrijdshirt en je hebt een eigen backstage atleten lounge. Deelnemen is kosteloos, echter dien je wel door de kwalificatieronde heen te zijn.

In april van dit jaar hebben we de kwalificatieperiode gehouden. Er zijn vele topatleten die zich aangemeld hebben!
Op 15 mei worden de deelnemers geïnformeerd en bekend gemaakt.

Scroll naar boven