sociale impact bodyweight sports

Bodyweight Sports heeft verschillende sociaal-maatschappelijke doelstellingen die dankzij de tomeloze inzet van onze trainers in een razendsnel tempo gerealiseerd worden.

In de afgelopen decennia is de bewegingsarmoede in Nederland enorm toegenomen(CBS). Kinderen met overgewicht, volwassenen met fysieke beperkingen en ouderen die tot amper iets in staat zijn is bijna gewoonte geworden in het straatbeeld.

Bodyweight Sports zet zich in voor al deze doelgroepen door beweging te stimuleren en enthousiasme te creëren voor de sport Calisthenics. Dankzij de laagdrempeligheid en toegankelijkheid van Calisthenics zien wij een toekomst voor ons waarbij alle mensen door deze sport gezonder en fitter kunnen worden.

Topsport calisthenics

Opbouw van de sport calisthenics

Sinds 2015 zijn wij onbewust al begonnen aan het opbouwen van de sport Calisthenics. Dankzij de oprichting van Bodyweight Sports als calisthenics vereniging sinds 2022, zijn de belangrijkste stappen om daadwerkelijk een sportklimaat te creëren ontstaan.

Omdat de sport nog jong is (+-15 jaar) en er pas sinds 2018 een nationale bond bestaat (NLCB), zijn er allerlei ontwikkelingen gaande wat betreft deze opbouw van het sportklimaat. We zijn van mening dat het opbouwen van een sport alleen kan gebeuren door onze ervaring en kennis in te zetten en zoveel mogelijk samen te werken met de Nederlandse Calisthenicsbond.

Als vereniging met accommodatie kunnen wij bijdragen aan onderzoeken en events, maar ook aan het lanceren van vele projecten op het gebied van veiligheid, sportprogramma’s, landelijke competitie en jurysystemen. De sport calisthenics kan simpelweg alleen ontwikkelen met een bond, verenigingen en atleten.

Bodyweight sports calisthenics vereniging

Calisthenics (top) sportlocatie

Als calisthenics vereniging is het natuurlijk belangrijk dat beoefenaars de mogelijkheid hebben om op een professionele indoor locatie de sport te beoefenen. Hierom is onze locatie volledig ingericht voor calisthenics. Ook wil Bodyweight Sports de accommodatie blijven verbeteren en uitbereiden naargelang er meer wetenschappelijk onderzoek resultaten heeft geboden.

Onze accommodatie wordt hiernaast ook gebruikt voor schoollessen, bijeenkomsten en onderzoeken. Hierdoor groeit de sport én bied het kansen voor andere mensen en bedrijven om ook betrokken te raken in de ontwikkeling van calisthenics.

Nederlandse calisthenicsbond

Lid van de Nederlandse Calisthenicsbond NLCB

Het opbouwen van een sport die nog in de kinderschoenen staat is een ingewikkelde klus, om dit in samenwerking met een groep mensen die dezelfde visie delen te doen, zijn wij per 7 december 2022 lid geworden van de Commissie Sportontwikkeling bij de Nederlandse Calisthenicsbond. 

Het gezamenlijke doel hiervan is:
-Om een landelijke competitie op te starten
-Rankings bij te houden
-Regels vast te stellen
-Nieuwe jurysystemen te testen
-Vaste juryleden te certificeren
-Technologisch onderzoek parken verrichtten
-Opleidingen te ontwikkelen
-Calisthenics disciplines uit te werken
-Lesprogramma’s te testen
-Meetsystemen te implementeren
-Gedeelde visie te bewaken
-Feedback te verzamelen

en al deze ontwikkelingen introduceren aan de calisthenics community.

Wereldfederatie calisthenics

Wereldwijd gevestigde sport

Op 22 september 2022 is de wereldbond voor calisthenics opgericht, deze zit gevestigd in de Haagse Sport Centrale in Den Haag.
In samenwerking met 30+ landelijke bonden werken we gezamenlijk aan het ontwikkelen van de sport, om tot een wereldwijd gevestigde sport te komen waarbij niemand uitgesloten wordt.

Op deze manier kunnen competities overal op de wereld volgens dezelfde richtlijnen verlopen, waarbij de visie vanuit de community bewaakt en bewaard blijft. 

Wij zijn vereert om met onze ervaring en kennis over calisthenics, via de Nederlandse Calisthenicsbond naar de International Calisthenics & Street-Workout Federation te mogen bijdragen aan een gezonde sportcultuur en professionele sport.

bouw mee aan calisthenics

Bijdragen of meebouwen aan calisthenics?

Zie jij ook de gigantische potentie van calisthenics en wil je graag bijdragen? dat kan op vele manieren!
De Nederlandse Calisthenicsbond zoekt experts op alle vlakken, het toepassen van kennis en ervaring in een groep mensen zoals de NLCB is eervol werk. Jouw expertise kan bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van alle kinderen en volwassenen in het algemeen.
Het stimuleren van een veilige sportomgeving, leuke community, goede educatie en professioneel sportklimaat maakt ons enorm enthousiast en heeft al vele prachtige momenten teweeg gebracht.

Wil jij bijdragen aan calisthenics door jouw expertise in de vorm van tijd? Of wil jij bijdragen aan calisthenics in de vorm van financiele middelen? neem dan contact op met de Nederlandse Calisthenicsbond via www.calisthenicsbond.nl.

Ontdek meer over de club:

Scroll naar boven