fbpx

Wat is calisthenics

Calisthenics is bodyweight training

Calisthenics is een trainingsvorm waarbij je alleen je eigen lichaamsgewicht als weerstand gebruikt. Het woord is afgeleid van het griekse kallos (κάλλος), dat ‘mooi’ ‘goed’ of ‘schoonheid’ betekent, en sthenos (σθένος), wat staat voor kracht.
Calisthenics is hoogstwaarschijnlijk de oudste sport van de wereld. Dit, omdat de eerste bewegingen die een kind maakt feitelijk al het bewegen op lichaamsgewicht is, een push-up om te kruipen, een squat om te staan, een lunge om te lopen. Zelfs zonder accessoires maakte mensen hun lichaam al sterk, ver voordat er spelsporten bestonden.

wat is calisthenics

Calisthenics tegenwoordig

Toch is calisthenics in de afgelopen jaren pas weer echt bekend geworden, in de tijd waarin Youtube opkomend was zijn er enkele groepjes atleten hun trainingen gaan delen op video’s. Zo ontstonden er verschillende stijlen en werden er al snel heel veel verschillende calisthenics oefeningen via het internet verspreid. Ook onze coaches Dean en Tommy hebben de sport via Youtube ontdekt en zijn vanuit hier begonnen met trainen. In 2010 werden er voor het eerst competities gehouden. Als eerste werden er vooral wedstrijdjes optrekken georganiseerd, maar dit ontwikkelde al snel naar allerlei verschillende oefeningen achter elkaar.

Sinds 2020 heeft de sport een groeispurt gekregen, doordat mensen niet meer naar de sportschool konden werd calisthenics ineens razend populair en zijn er mensen massaal begonnen met thuis trainen, omdat vrijwel niemand allerlei machines en apparaten thuis heeft staan deden veel mensen simpelweg push-ups en pull-ups in de tuin.

De verschillende calisthenics disciplines

Er zijn een paar disciplines die zowat alle soorten oefeningen, trainingsmethodieken en competities hanteren:

Freestyle

wat is calisthenics freestyle

Bij freestyle ben je vrij om te doen en te combineren wat je maar wilt. Dit begint bijvoorbeeld bij een paar verschillende push-ups achter elkaar waarbij je improviseert, daarnaast kan je aan een bar (stang) bijvoorbeeld ook verschillende manieren van optrekken creatief achter elkaar plakken. Wanneer je heel veel oefeningen of trucs beheerst, kan je met de honderden verschillende oefeningen oneindig veel combinaties maken. De vrijheid en creativiteit maakt Freestyle erg leuk en uitdagend.
Ook Freestyle competities zijn wereldwijd erg bekend en zeer spectaculair om te zien!

Reps en Sets

calisthenics reps

Reps betekend letterlijk ”herhalingen”. Wanneer je deze discipline beoefend voer je dus dezelfde oefening voor een X aantal keer achter elkaar uit. Hierbij kan je voor een aantal sets van een aantal herhalingen gaan (Reps en sets), of je kan voor een maximaal aantal herhalingen gaan (Max reps). Wanneer je lichaamsgewicht te eenvoudig voor je wordt, kan je besluiten om de oefeningen met extra gewicht op je lichaam te gaan doen, bijvoorbeeld met een gewichtsvest of gewichtsbelt. Wanneer je extra gewicht toevoegd hebben we het over ”Weighted reps”. Ook Weighted reps kan in sets met een vast gewicht(Weighted reps en sets), een maximaal aantal herhalingen(max weighted reps) of zelfs met een maximaal gewicht één herhaling doen (Weighted 1RM).

Calisthenics workout

Workouts bestaan altijd uit verschillende oefeningen zo snel mogelijk achter elkaar.

Hoe je aan calisthenics begint

hoe begin je aan calisthenics

Door thuis aan push-ups of squats te beginnen ben je feitelijk al bodyweight training aan het doen. Dit maakt het zeer eenvoudig en laagdrempelig om mee te beginnen aangezien het écht overal gedaan kan worden.
Toch is het lastig om verder te denken, welke oefeningen moet je nog meer doen? en wat als je nog geen push-up kan?
Op deze website vindt je gigantisch veel informatie over de sport. Van soorten oefeningen en hoe je deze kunt leren tot verschillende trainingsschema’s en online workshops.

Ontdek meer over calisthenics:

Scroll naar boven