fbpx

Calisthenics competities

Soorten calisthenics wedstrijden

Er zijn vele calisthenics competities over de hele wereld. Over het algemeen zijn er twee soorten wedstrijden het meest bekend, namelijk Freestyle calisthenics competities en Reps & Sets competities. Ieder jaar wordt er in elk land wel een nationaal kampioenschap georganiseerd en wereldwijd zijn een aantal partijen actief in het organiseren van wereldkampioenschappen. Omdat de sport calisthenics nog relatief jong is, is er in lang niet elk land een nationale calisthenics bond waardoor het gehele sportklimaat momenteel nog in ontwikkeling is.

calisthenics competitie

Freestyle calisthenics competities

Bij Freestyle calisthenics zijn de atleten vrij om zijn of haar meest moeilijke calisthenics oefeningen in een zo creatief mogelijk combinatie uit te voeren. Hierbij is het de bedoeling om de gehele uitvoering de spectaculair mogelijk te maken. Dankzij het feit dat er duizenden verschillende oefeningen in calisthenics zijn, is de variatie hierin oneindig. Vaak zie je ook dat iedere atleet zijn of haar eigen stijl heeft ontwikkeld in het combineren van bepaalde bewegingen. Dit maakt Freestyle calisthenics competities erg indrukwekkend om te zien.

calisthenics competitie freestyle

Reps & Sets calisthenics competities

Bij Reps & Sets calisthenics competities is het de bedoeling dat de atleten één soort calisthenics oefening zo vaak mogelijk achter elkaar proberen uit te voeren. Ook komt het voor dat hierbij met extra gewichten wordt gewerkt.
Tijdens Reps & Sets calisthenics competities zijn de onderdelen Push-up, Muscle-up, Pull-up, Chin-up, Dip, Handstand Push-up en Pistol Squat het meest gebruikelijk.
In deze competities bestaat er ook het onderdeel 1 rep max, wat betekend dat de atleten met een zo hoog mogelijk gewicht één herhaling van een bepaalde oefening moeten uitvoeren. Het vereist hard trainen en goede voorbereiding om met Reps & Sets op je best te presteren, dit is dan ook erg indrukwekkend om te zien!

reps en sets

Bodyweight Sports atleten op competities

Tijdens veel competities in de afgelopen jaren hebben onze coaches en gevorderden atleten uit de vereniging deelgenomen aan competities. Hieronder vindt je een gave video van Bodyweight atleten op het eerste NLCB Nederlands kampioenschap in 2019!

Ontdek meer over calisthenics:

Scroll naar boven