Calisthenics (aan)leren

Dankzij de jarenlange ervaring van onze coaches met het verzorgen van calisthenics lessen, hebben we veel praktische voorbeelden van de ontwikkeling in oefeningen bij sporters kunnen ervaren. Het aanleren van calisthenics oefeningen vereist niet alleen de effectiefste progressieoefeningen, maar vooral ook de correcte aandachtspunten. Doordat we met vrijwel alle (middelbare)scholen in onze omgeving samenwerken en inmiddels in totaal al meer dan 6000 uren aan calisthenics lessen hebben verzorgd, kunnen we voor jongeren, jongvolwassenen en volwassenen enorm effectieve programma’s ontwikkelen waarmee zij calisthenics kunnen leren.

Calisthenics educatie

De route van calisthenics oefeningen

Omdat ieder lichaam anders is kan het lastig zijn om de beste route te bepalen op welke manier calisthenics oefeningen het best aangeleerd kunnen worden. Over het algemeen is het van belang om zoveel mogelijk soorten oefeningen te implementeren in een trainingsprogramma, zodat niet alleen alle spieren van het lichaam evenredig getraind worden maar ook technische en neurologische bewegingen langzaam ontwikkelen. Al met al is het van belang om een lichaam zo efficiënt mogelijk ál haar spieren te laten gebruiken, waarbij er zo min mogelijk zware belasting op een spier komt.

Calisthenics coaches

De Bodyweight Power Level route

Onze coaches hebben een uniek en uitdagend programma ontwikkeld waarbij jongeren en volwassenen hun vaardigheden in calisthenics oefeningen kunnen toetsen aan een bepaald niveau. Hiermee wordt het duidelijk aan welke calisthenics oefeningen er het best aandacht kan worden gegeven om op de meest effectieve, snelle en veilige manier calisthenics aan te leren.
De Bodyweight Power Level routekaart is een unieke productie van onze coaches en gratis voor iedereen om te bekijken. De oefeningen in de Bodyweight Power Levels zijn niet tot in detail beschreven of voorzien van voorbeelden voor correcte uitvoering, maar dienen slechts ter indicatie om een niveau te bepalen en de eerstvolgende aandachtsoefeningen in kaart te brengen.

Hoe de Bodyweight Power Level methodiek werkt

  • Alle calisthenics beoefenaars (of beginners) dienen te starten bij level 1.
  • Door de verschillende oefeningen voor het opgegeven aantal herhalingen uit te voeren kan je vaststellen dat hij of zij deze variant voor dit level beheerst.
  • Alle oefeningen in één level dienen in de opgegeven volgorde te worden uitgevoerd in één training. Tussen oefeningen mag er zoveel rust als nodig worden genomen.
  • Wanneer een sporter alle oefeningen in een level kan uitvoeren voor het opgegeven aantal herhalingen (dus zonder onderbreking tussen de herhalingen), kan je vaststellen dat hij of zij dat level heeft behaald.

Na het behalen van een level kan er gekeken worden naar de oefeningen van het volgende level. Hierdoor wordt het zeer eenvoudig om te zien op welke oefeningen hij of zij zich het best kan richten om een zo volledig en breed mogelijke ontwikkeling in kracht, uithouding, snelheid en techniek te behalen. De beoefenaar kan zo proberen om iedere paar trainingen een level verder te komen.

Sportontwikkeling

Onze Bodyweight coaches zijn sinds 2018 full-time bezig met het ontwikkelen van de sport calisthenics. In eerste instantie door mee te bouwen aan de fundering van de nationale sportbond voor calisthenics en sinds 2022 officieel als leden van de commissie Sportontwikkeling bij de gevestigde Nederlandse Calisthenicsbond.

Wij houden ons dagelijks bezig met het ontwikkelen van calisthenics trainingsprogramma’s, het ontwikkelen van een landelijk sportklimaat, het organiseren van laagdrempelige en professionele evenementen, bijdragen aan vele (inter)nationale competities, het ontwikkelen van jurymechanismes, bijdragen aan normen voor calisthenicsparken middels technologisch onderzoek, het helpen van initiatiefnemers voor het realiseren van openbare calisthenicsparken, het communiceren en overleggen met pioniers over de hele wereld en met het creëren van gigantisch veel online content en data om calisthenics onder de aandacht te brengen.

Ook zijn onze coaches de vertegenwoordigers voor Nederlandse beoefenaars bij de recent (2022) opgerichte wereld federatie voor calisthenics. De International Calisthenics & Street Workout Federation (ICSWF) is de eerste officiële democratisch verkozen wereldfederatie voor calisthenics die in samenwerking met meer dan 20 landen en hun vertegenwoordigers een wereldwijd sportklimaat voor calisthenics aan het bouwen zijn. Hier zijn we uiteraard enorm trots op!

Bekijk meer over de Nederlandse Calisthenicsbond op www.calisthenicsbond.nl
Bekijk meer over de International Calisthenics & Street Workout Federation op www.icswf.org

Ontdek meer over calisthenics:

Scroll naar boven