fbpx ...

21 oktober 2023 – het Nederlands Kampioenschap Freestyle Calisthenics

Freestyle calisthenics is één van de meest indrukwekkende en uitgebreide discipline van op lichaamsgewicht gebaseerde trainingsstijlen ter wereld. Het bestaat uit de meest waanzinnige tricks, onwerkelijke houdingen en de krachtigste oefeningen welke met het eigen lichaamsgewicht worden uitgevoerd of in combinatie met minimale apparatuur. Op zaterdag 21 oktober bent u van harte uitgenodigd om te aanschouwen dat het onmogelijke mogelijk is!

Revolutionair wedstrijdformat op het NK Freestyle 2023

Binnen freestyle calisthenics bestaan er verschillende soorten bewegingen (elementen) die deze discipline ook uniek maakt, namelijk;

 • Dynamics: dynamische en op momentum gebaseerde bewegingen zoals swings, twists en flips.
 • Statics: statische en op controle gebaseerde lichaamshoudingen zoals handstand, frontlever, human-flag.
 • Powermoves: op kracht en controle gebaseerde oefeningen zoals handstand push-up, one-arm pullup, planche presses.
 • Combo; combinaties van alle elementen en transities van oefeningen wanneer deze achter elkaar worden uitgevoerd.

Vanwege de bijzondere mogelijkheden die binnen ieder element getoond kunnen worden, levert het NK Freestyle 2023 vanaf dit jaar meerdere kampioenen op. Voor het eerst zal er voor ieder element een kampioenstitel toegekend worden. De beste atleet in Static, Dynamic, Power en Combo zullen vanwege de vernieuwde manier in jurering gescheiden kunnen worden, waardoor dit een revolutionaire verandering in de calisthenics sportwereld zal zijn.

Show your Skills en wees in je element!

Op het NK zijn de atleten volledig vrij om zijn of haar oefeningen of combinaties te tonen, dat dit ook voor unieke uitvoeringen zorgt. Hoe prachtig is het om een atleet allerlei statische lichaamshoudingen te zien doen, terwijl een andere atleet juist zijn kracht toont met power oefeningen. Dit geldt ook voor de elementen Dynamics en Combo waarop atleten specifiek hun skills in kunnen tonen. Dat maakt dit wedstrijdformat onverwachts, uitdagend en spectaculairder om te zien. Ieder atleet kan zijn of haar specifieke skills tonen om de kampioen in één element of meerdere te worden. Hiermee willen we de vrijheid en creativiteit waarborgen, omdat ieder atleet over unieke skills beschikt.

Combo gaat om overall performance

Hetgeen waar Freestyle calisthenics juist om bekend staat, is de veelzijdigheid van lichaamsoefeningen die getoond worden. Zodoende dat het element Combo gaat om de atleet die alle elementen (Statics, Dynamics en Power) het beste gecombineerd kan uitvoeren. De drie beste Combo atleten gaan door naar de Finale Battles. De uiteindelijke Combo Kampioen zal Nederland vertegenwoordigen bij het eerstvolgende wereldkampioenschap.

Hoe ziet het programma eruit?

Tijdens het NK Freestyle Calisthenics 2023 is het doel om zonder Pouls of lotingen alle atleten een kans tegen elkaar te geven in de Runs (rondes). Iedere atleet krijgt drie keer 60 seconden de kans om zijn of haar oefeningen en/of combinaties te laten tonen, waarbij er vier internationale juryleden aanwezig zullen zijn. Tijdens het jureren wordt er alleen op de kenmerkende aspecten voor dat specifieke element beoordeeld. Na alle runs zullen de drie atleten met de hoogste totaalscore voor Combo doorgaan naar de Finale Battles.

Ieder element heeft zijn eigen kampioen!

De elementen van freestyle calisthenics zijn zodanig verschillend dat deze hun eigen kampioenen hebben, terwijl de atleten gezamenlijk aan het Nederlands Kampioenschap Freestyle Calisthenics 2023 deelnemen.

Tijdens freestyle calisthenics mogen alle calisthenics elementen toegepast worden om kans te maken op één of meerdere titels en/of awards. Voor alle freestyle atleten is het mogelijk om de focus op dynamische trucs, statische holds, powermoves of juist het combineren van alles te hebben. Zoals eerder al is aangegeven, zijn de atleten volledig vrij om ál zijn of haar favoriete skills te tonen.

De volgende titels zijn te behalen bij het NK Freestyle Calisthenics 2023:

 • Nederlands Kampioen Dynamics; hoogste score op het element Dynamics
 • Nederlands Kampioen Statics; hoogste score op het element Statics
 • Nederlands Kampioen Power; hoogste score op het element Power
 • Nederlands Kampioen Combo; hoogste combinatiescore over alle elementen

Awards voor beste trick, hold of move

Over het gehele toernooi kan de meest speciale en unieke truc of oefening die getoond werd verkozen worden tot;

 • Best Dynamic Trick; de meest unieke/creatieve dynamische truc
 • Best Static Hold; de meest unieke/creatieve statische houding
 • Best Power Move; de meest unieke/creatieve power move

Na iedere Run wordt de Best Trick, Hold en Power move door ieder jurylid vastgesteld, waaruit zij na afloop de meest unieke en creatieve oefening zullen kiezen voor de Awards.

Verloop van het NK Freestyle Calisthenics 2023

Runs

Het toernooi zal starten met 3 Runs van 60 seconden per atleet. Tijdens de Runs mag een atleet alle calisthenics elementen naar eigen inzicht en creativiteit invullen en zijn of haar moeilijkste calisthenics oefeningen laten zien. De juryleden kennen na elke run verschillende beoordelingen individueel toe voor het element waarop zij jureren.

Finale Battles

De drie atleten met de hoogste combinatiescore strijden in de Finale battle om de titel Nederlands kampioen Combo 2023.

In de Finale battle hebben de atleten 4 keer 30 seconden waarin zij hun meest complete combinaties kunnen laten zien om de juryleden te overtuigen dat zij het beste uithoudingsvermogen en variëteit in huis hebben. Deze beurten gaan snel achter elkaar, waardoor het een spectaculaire finale zal zijn om te aanschouwen. Atleten komen om en om in de positie van Verdedigen of Aanvallen om telkens te reageren op wat de andere atleet laat zien. Dat maakt de finale onverwachts in wat er getoond zal worden en halen de atleten het beste bij elkaar naar boven.

In de Finale battle beoordelen alle juryleden in feite het element Combinaties. De drie finalisten beginnen met hun score op nul, en de juryleden bepalen per ronde wie nummer 1, 2 of 3 is. De atleet die uiteindelijk op de 1e positie eindigt, is de winnende atleet en verdiend de titel Nederlands Kampioen Combo 2023.

Prijsuitreiking

Op basis van de toegekende scores over alle Runs worden de Nederlands kampioenen Dynamics, Statics en Power voor 2023 bekend gemaakt. Tevens worden tijdens de prijsuitreiking de Awards voor Beste trick, Hold en Power Move bekend gemaakt, welke ongeacht prestatie of geslacht aan diegene wordt toegekend die iets speciaals en unieks heeft getoond. Als laatste worden de Nederlandse kampioenen Combo 2023 bekend gemaakt.

Mannen en vrouwen gescheiden van scoretoekenning

Het verschil tussen mannen en vrouwen is bij freestyle calisthenics erg groot, hierom is er voor iedere te behalen titel een mannelijke en vrouwelijke winnaar (met uitzondering van de Awards).

 • Groen; hard, goed, moeilijk
 • Geel; average, medium, gemiddeld
 • Rood; low, laag, ondermaats

Tijdens de Runs blijven de scores/berekeningen nog achter de schermen, terwijl iedereen al wel de kleur kan zien bij iedere judge. Iedere kleur staat voor het gemiddelde van de verschillende toegekende beoordelingen. Na iedere run is het mogelijk voor de atleten en het publiek om te zien wat voor beoordeling (in kleur) er toegekend is per jurylid. De exacte score blijft onzichtbaar tot aan de prijsuitreiking.

We communiceren ten tijde van de runs nog niet de punten, om ervoor te zorgen dat atleten nog niet kunnen weten of zij aan de leiding gaan in een element of door naar de finale gaan. Dit zorgt ervoor dat atleten in alle rondes hun best doen om te laten zien wat ze kunnen.

Het publiek ziet bijvoorbeeld voor een bepaald element de kleur rood is weergegeven, terwijl op een ander element groen wordt getoond. Hierdoor is voor iedereen in één oogopslag duidelijk hoe iemands performance was zelfs zonder enige sportkennis.

Beoordeling op verschillende aspecten:

Juryleden kennen na iedere run een beoordeling toe gebaseerd op verschillende aspecten van de uitgevoerde soorten oefeningen. De beoordelingen worden met oog op moeilijkheid, aantal, vorm, flow, creativiteit en uithoudingsvermogen bepaald.

Prijzen

Naast de te behalen titels en Awards zijn er ook prijzen te winnen. Voor alle Nederlands kampioenen worden er goodiebags klaargemaakt vanuit sponsoren. Ook voor de Awards zullen er verschillende soorten equipment en accessoires worden prijsgegeven. Omdat de organisatie voor het NK Freestyle Calisthenics 2023 nog in volle gang is, worden de hoogtes en details van de prijzen op een later moment bekend gemaakt.

Regels

 1. Deelnemende atleten dienen ten alle tijden sportkleding te dragen, schoeisel is niet verplicht. Accessoires als wristwraps, handschoenen of compressiekousen zijn toegestaan.
 2. Deelnemende atleten dienen respectvol met elkaar, de juryleden en de organisatie om te gaan.
 3. Deelnemende atleten mogen één keer per beurt een duo oefening uitvoeren met een andere atleet om hun creativiteit en uitvoering te bevorderen.
 4. Mislukte oefeningen hebben wel invloed op verschillende aspecten van de beoordeling zonder dat er minpunten hoeven te worden toegekend.

Deelname

 • Er kunnen in totaal 30 atleten deelnemen aan het NK Freestyle Calisthenics 2023.
 • Alle atleten mogen deelnemen aan het NK Freestyle Calisthenics 2023, er is geen kwalificatie vereist.
 • Inschrijven is niet meer mogelijk.

Locatie en datum

Het NK Freestyle Calisthenics 2023 zal op zaterdag 21 oktober 2023 worden gehouden in de calisthenics vereniging Bodyweight Sports in Heesch. In de 11m x 15m setup zijn alle types calisthenicstoestellen beschikbaar, waardoor iedere deelnemende freestyle atleet zijn of haar uitvoeringen op een professioneel podium kan neerzetten.

English
Scroll naar boven
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.